Onze speerpunten
Hier maken we ons hard voor:
De speerpunten van Lokaal Tilburg

Inwonersparticipatie en Sociaal Betrokken Bestuur
De gemeente moet een betrouwbare instantie zijn voor haar inwoners. Ze moet zichtbaar zijn, kunnen luisteren en haar sociale verantwoordelijkheid nemen. De drempel voor inwoners om de weg naar de gemeente te vinden, moet een stuk lager worden, vooral voor jongeren, anderstaligen en mensen waarbij het vertrouwen in de overheid tot een nulpunt is gedaald.
Inwoners centraal
Voor Lokaal Tilburg is en blijft het een gegeven: onze inwoners moeten centraal staan. We willen participatie in onze gemeente zelfs nog een stap vérder brengen; door het verbeteren van de communicatie van onze gemeente, en door nog beter te luisteren naar inwoners en bedrijven. Als burger van Tilburg heb je invloed op beslissingen via middelen als inspraak, het Burgerberaad, en referenda. Die moeten daarom transparant, begrijpelijk, duidelijk en voor iedereen toegankelijk zijn. De gemeente is er om te controleren en te handhaven, en om beleid te maken. De vorm en uitvoerbaarheid van dat beleid worden ook mede bepaald door de inwoners van onze stad. Wij vinden dat de gemeente ook moet lúisteren naar die inbreng.
Sociaal betrokken en inclusief
Veel inwoners denken bij Lokaal Tilburg vooral aan inwonersparticipatie en onze inzet voor het MKB. Maar we hebben ook een duidelijk standpunt over het Sociaal Domein. Zo zijn wij vóór een ruimhartig armoedebeleid en vinden we dat er goede maatwerk-ondersteuning en zorg moet zijn voor Tilburgers die dringend hulp nodig hebben. We vinden ook dat onze jeugdzorg eenduidig, transparant en duurzaam ingericht moet zijn. Met zo kort mogelijke wachttijden en passende acute zorg. Iedere Tilburger heeft een stem, en iedereen mag meedoen. Sterker nog: móet mee kunnen doen!
Nabijheid en betrokkenheid
Wij vinden dat de gemeente dichtbij haar inwoners moet staan, en ondersteuning op maat moet bieden. Persoonlijke aandacht, betrokkenheid en zorgvuldigheid horen daarbij. Als politieke partij hebben wij een vergelijkbare ambitie. Daarom zoeken we de inwoners van onze stad en onze dorpen actief op. We gaan in gesprek tijdens spreekuren of activiteiten in de stad, en bezoeken inwoners in hun eigen wijk. Met een goede kop koffie erbij horen wij graag wat er speelt, waar inwoners zich zorgen over maken of waar ze boos over zijn. En daarmee gaan we terug naar de gemeenteraad. Onze slogan is niet voor niets: uw stem in de gemeenteraad!

Behoud van onze Tilburgse cultuur en ons erfgoed
Monumenten, bijzondere panden en historische plekken: ze verrijken ons stadsgezicht en maken onze stad en onze dorpen een aantrekkelijke plek om te wonen en te leven. We vinden het daarom belangrijk dat er goed voor ons historisch stads- en dorpsgezichten wordt gezorgd, en dat ze goed worden beschermd. Denk aan het opknappen van historische gevels, het bestrijden van verpaupering, en aan het actief blijven aanwijzen van nieuwe monumenten.
Een nieuwe bestemming!
We vinden onze monumenten en historische plekken zelfs zó belangrijk, dat we vinden dat ze moeten worden opgenomen in grote stedelijke ontwikkelingsprojecten. En niet dat ze er plaats voor moeten maken. We steunen daarom van harte gemeentelijke initiatieven als de verdere ontwikkeling van het Kenniskwartier en de Spoorzonen en het herbestemmen van oude historische panden. Zoals de Aabe-fabriek bij de Piushaven, en Koningsoord in Berkel-Enschot.
Typisch Tilburgs
We zijn trots op onze typisch Tilburgse evenementen. Zoals de Kermis, de Warandeloop en het festival van het levenslied. Die willen we behouden en promoten. Daarnaast denken we dat er ruimte is voor nieuwe typisch Tilburgse evenementen. Daarom staan we achter de ontwikkeling van het MOB-terrein voor festivals en evenementen, en zijn we voor het actief stimuleren van lokale kleine evenementen door de gemeente, zoals Verrijk je wijk.
Cultuur en ontmoeten
Het gaat niet om wat cultuur is, maar om wat cultuur doet. Dus wat het doet met mensen, als ze elkaar cultureel ontmoeten. Vooral als het gaat om inwoners die elkaar anders misschien niet zo snel zouden spreken. We willen daarom meer aandacht voor Tilburgse culturele activiteiten, zoals stadswandelingen, de Tilburgse boekenmarkt, en activiteiten in buurthuizen of wijken. En meer ontmoetingsplekken. Voor jongeren en ouderen, maar ook voor specifieke doelgroepen. Zoals een Mandir voor onze Hindoestaanse gemeenschap.
Ook voor volgende generaties
We hechten veel waarde aan onze Tilburgse geschiedenis. Die moet behouden blijven en worden doorgegeven aan volgende generaties: de verhalen, de tradities maar ook de voorwerpen in onze musea – zoals de instrumenten van de Kessel-fabriek. Met dat doorgeven kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom vinden we het een goed idee om op onze basisscholen niet alleen over onze Nederlandse geschiedenis te vertellen, maar ook over die van onze eigen stad. Daarnaast moeten we ook samen níeuwe geschiedenis gaan schrijven. Met onze inwoners, en alle culturen die zij vertegenwoordigen!

Bereikbaarheid en (innovatief) vervoer
Wij geloven dat er nog veel winst te behalen is op het gebied van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van onze stad en onze dorpen. Denk aan meer en beter openbaar vervoer, veiligere rotondes en kruispunten, en goed begaanbare trottoirs voor ouderen en minder validen. Ooit was Tilburg dé fietsstad van Nederland en was ons rode fietspad een voorbeeld voor andere gemeentes. Wat ons betreft is het opwaarderen van onze fietsroute dus een mooie ambitie!
Openbaar vervoer
Tilburg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dat kan alleen met goed openbaar vervoer. We vinden het belangrijk dat al onze inwoners daarmee efficiënt van en naar Tilburg kunnen reizen. Maar ook dat onze stadsdelen en onze dorpen onderling goed met elkaar verbonden zijn. Daarvoor zijn twee dingen nodig. Ten eerste een flexibele dienstregeling die onze inwoners zo goed mogelijk bedient. De bussen in Tilburg zitten nu tijdens de spits overvol, maar in de daluren zijn ze bijna leeg. Daarnaast zijn veel delen van onze stad helemaal niet zo goed bereikbaar, omdat de bus daar niet of maar weinig komt. Wij denken dat op te lossen door het tactisch inzetten van kleinere bussen en deelvervoer, door daltarieven in te voeren, en door het aantal bussen in de spits te verhogen.
Transferium
Of je nu met de auto komt, graag fietst of liever met de bus gaat: Lokaal Tilburg is vóór keuzevrijheid van vervoer. Maar graag wel zo duurzaam mogelijk. Daarom maken we ons als Lokaal Tilburg al heel lang hard voor een transferium. Een grote parkeerplaats net buiten het centrum, waarvandaan pendelbussen mensen van en naar het centrum kunnen vervoeren. Zo verdwijnt een groot deel van de parkeerdruk in het centrum en wordt parkeren weer betaalbaar. Onze stad wordt beter toegankelijk, het is beter voor het milieu, én het wordt aantrekkelijker om naar onze binnenstad te komen.
Verkeersveiligheid
Onze verkeersveiligheid moet en kan beter. Dat geldt voor onze fiets- en voetgangerspaden, maar ook voor onze openbare wegen. De gemeente moet meer geld en capaciteit vrijmaken voor veilige rotondes, het terugdringen van sluipverkeer, en hard optreden tegen hufterig verkeersgedrag. Asociaal parkeergedrag en te hard of gevaarlijk rijden, moet stevig worden aangepakt. Bijvoorbeeld met verkeersdrempels, en autovrije gebieden in wijken met veel kinderen.
Innovatieve vervoersoplossingen
Er zijn op het gebied van vervoer al veel mooie innovaties te vinden in Nederland. Wij denken dat die ook in Tilburg heel goed zouden passen. Bijvoorbeeld bussen op elektra of waterstof. Deze bussen helpen niet alleen bij het halen van onze opgelegde klimaatdoelstellingen, maar zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit. We kunnen ook creatiever omgaan met al bestaande middelen. Zoals gratis busvervoer op onze cityring, het inzetten van een rij-wijzer* en meer aandacht voor veiligheid in de bus. Bijvoorbeeld door het inzetten van camera’s, spuugkits of een bodycam voor chauffeurs.
*Hulpmiddel voor een nieuwe rijstijl van buschauffeurs, waardoor je brandstof bespaart en passagiers comfortabeler reizen

Wonen, leefbaarheid en veiligheid
In een tijd waarin het heel moeilijk is om een huis te vinden, is toekomstgericht bouwen hard nodig. Maar dan wel met zorg voor de omgeving en de omwonenden. Dat betekent dat er steeds goed moet worden gekeken naar welke woonvormen ergens passen, voor wie er moet worden gebouwd en wat er precies aan faciliteiten nodig is. Wij vinden het ook belangrijk dat nieuwbouw esthetisch is en past bij de bestaande bouw. Bijvoorbeeld door historische elementen terug te laten komen in nieuwe panden.
Bouwen met behoud van het karakter van onze dorpen en wijken
We houden van onze stad, en we vinden het daarom belangrijk dat de gemeente zorgvuldig omgaat met het karakter van onze dorpen en wijken. Beeldbepalende elementen en het eigen gezicht van Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel mogen niet verloren gaan. Dorps- en wijkraden, maar ook omwonenden zijn voor Lokaal Tilburg belangrijke gesprekspartners bij de ontwikkeling en realisatie van nieuwe woonprojecten. Samen met hen moet Tilburg op zoek naar een goede mix van jong en oud, hogere én lagere inkomens, en bestaande en nieuwe woonvormen – zoals tiny houses of ‘Knarrenhofjes’.
Een leefbaar Tilburg
Lokaal Tilburg wil wijken die schoon, heel en veilig zijn. Waar het fijn leven is, en met een goede balans tussen stenen, groen en water. Een omgeving waar spelen en bewegen vanzelfsprekende voorzieningen zijn. Een goede waterhuishouding vinden we cruciaal: ook als ons grondwaterpeil stijgt, moet iedereen droge voeten houden. Bij leefbaarheid hoort ook recreatie en ontspanning. Wij willen dat onze gemeente meer investeert in groen, natuur, veilig open zwemwater en sportfaciliteiten. En in een openbare ruimte die niet verloedert, maar actief wordt onderhouden door de gemeente. Want je geniet nu eenmaal meer in een schone omgeving!
Veiligheid
Als Lokaal Tilburg maken we ons hard voor veilige wijken en buurten, waar mensen prettig kunnen leven, en inwoners en bezoekers zich vrij kunnen bewegen. In hun eigen buurt, maar ook bij het uitgaan, of bij evenementen in onze binnenstad. Dat bereiken we door goede straatverlichting, maar ook door meer handhaving. Met veel toezicht waar dat nodig is, en minder toezicht waar dat kan. Vervuiling en overlast moeten hard worden aangepakt, en Boa’s in de handhaving moeten beter worden uitgerust, zodat ook zij veilig hun werk kunnen doen.
Innovatieve vervoersoplossingen
Er zijn op het gebied van vervoer al veel mooie innovaties te vinden in Nederland. Wij denken dat die ook in Tilburg heel goed zouden passen. Bijvoorbeeld bussen op elektra of waterstof. Deze bussen helpen niet alleen bij het halen van onze opgelegde klimaatdoelstellingen, maar zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit. We kunnen ook creatiever omgaan met al bestaande middelen. Zoals gratis busvervoer op onze cityring, het inzetten van een rij-wijzer* en meer aandacht voor veiligheid in de bus. Bijvoorbeeld door het inzetten van camera’s, spuugkits of een bodycam voor chauffeurs.
*Hulpmiddel voor een nieuwe rijstijl van buschauffeurs, waardoor je brandstof bespaart en passagiers comfortabeler reizen

Een toekomstgerichte economie en een sterk MKB
We vinden het belangrijk dat nieuwe ondernemers zich graag in Tilburg vestigen, en vervolgens ook in onze stad willen blijven. De gemeente heeft de taak om bedrijven daarbij zo goed mogelijk te faciliteren. Bijvoorbeeld door te zorgen voor ruimte om te groeien. Maar ook door aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden, een goede infrastructuur, goede bereikbaarheid en goede voorzieningen. Er moet ook voldoende aandacht zijn voor het stimuleren van innovatie en nieuwe bedrijvigheid. Zo zien wij kansen in actief aansluiten op de data science ontwikkelingen van Brainport, en op initiatieven van ons beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.
Een sterk MKB
We geloven in nauw samenwerken met onze Tilburgse ondernemers, en vinden dat de bedrijvigheid in Tilburg goed moet worden verdeeld over de beschikbare plekken in onze stad en onze dorpen. Ons MKB moet kunnen groeien en innoveren, met de gemeente als belangrijke partner. Bijvoorbeeld bij het helpen verhuizen – als dat leidt tot meer groei. We willen de bestaande Tilburgse winkelstructuur behouden en versterken. We willen geen boodschappenstad zijn, maar een wínkelstad. Met diversiteit, gezelligheid en een breed aanbod, dat aansluit op de Tilburgse vraag. Daar hoort ook bij dat we de leegstand actief bestrijden en regeldruk en administratieve lasten voor het MKB verminderen
Een toekomstbestendige economie
Onze gemeente moet continu investeren in het aantrekken van kansrijke nieuwe bedrijven. Zo zorgen we voor voldoende werkgelegenheid voor onze inwoners. Maar we zijn ook een onderwijsstad, een zorgstad en een cultuurstad met een veel instellingen die onze inwoners werkgelegenheid bieden. Onze stad moet een aantrekkelijke stad zijn om te werken, te leven, te bewegen én te ontspannen. Daarbij hoort een beleid met een goede balans tussen economie en leefbaarheid. En natuurlijk ook actief energie stoppen in verduurzaming en een circulaire economie.
Inclusie en gemeenschapszin
We zijn kritisch op de inzet van tijdelijke arbeidsmigranten, en vinden het belangrijk om in de eerste plaats gebruik te maken van onze eigen arbeidscapaciteit. We zetten dus stevig in op passende en aantrekkelijke dagbesteding voor wie niet kan, maar wel wil. En op taalvaardigheidstrainingen en bijscholingscursussen voor mensen die de taal onvoldoende machtig zijn, of net een extra zetje nodig hebben. Ook willen we onze bedrijven aanmoedigen om mensen aan te nemen die nu ongewenst in de bijstand zitten. We willen meer investeren in jong talent, en talentvolle studenten na hun studie voor onze stad te behouden. Dat laatste betekent ook: investeren in een goede relatie tussen ons bedrijfsleven, onze universiteit en de studentenorganisaties van onze stad!
Innovatieve vervoersoplossingen
Er zijn op het gebied van vervoer al veel mooie innovaties te vinden in Nederland. Wij denken dat die ook in Tilburg heel goed zouden passen. Bijvoorbeeld bussen op elektra of waterstof. Deze bussen helpen niet alleen bij het halen van onze opgelegde klimaatdoelstellingen, maar zorgen ook voor een betere luchtkwaliteit. We kunnen ook creatiever omgaan met al bestaande middelen. Zoals gratis busvervoer op onze cityring, het inzetten van een rij-wijzer* en meer aandacht voor veiligheid in de bus. Bijvoorbeeld door het inzetten van camera’s, spuugkits of een bodycam voor chauffeurs.
*Hulpmiddel voor een nieuwe rijstijl van buschauffeurs, waardoor je brandstof bespaart en passagiers comfortabeler reizen

Donaties? Ja graag!
Wilt u Lokaal Tilburg een handje helpen?